Als hovenier maak ik tuinen, en dat doe ik in eerste instantie voor de eigenaren van de tuin. Zij gaan de tuin gebruiken en willen er hun wensen qua indeling en sfeer in gerealiseerd zien.
Daarnaast zoek ik maar mogelijkheden om tuinen een rol te laten spelen in natuurontwikkeling. Want wat is het mooi als vogels een nest maken in je tuin en er hun jongen grootbrengen. Als vlinders nectar komen zoeken in je bloemen, als er een egel rondscharrelt tussen de struiken. En als je aan je kinderen kunt laten zien wat er allemaal voor beestjes in de vijver leven. Dat maakt een tuin levend, voor zowel mens als dier.
Daar hou ik bij het ontwerpen dus rekening mee. In het plan verwerk ik elementen die mogelijkheden scheppen voor natuurontwikkelingen die in de omgeving passen. Ik kies voor planten die passen bij de omgevingsfactoren van de tuin. Hoe sterker de plant, hoe mooier de algehele beplanting en hoe minder kans op schade of ziekte. Bloeispreiding over een groot deel van het jaar is niet alleen leuk voor mensen, maar ook van levensbelang voor vele insecten. Verder gebruik ik geen milieubelastende materialen als geïmpregneerd of tropisch hout. Als er geschikte materialen in de tuin aanwezig zijn, kunnen die hergebruikt worden. Bij de tuinfoto’s kunt u voorbeelden zien van hergebruik, van bijvoorbeeld stenen en tegels in stapelmuren en bestratingen.
Een natuurrijke tuin is geen rommelige tuin. Natuurontwikkeling is heel goed te combineren met een strakke vormgeving en een krachtige structuur. Wel vind ik het mooi als een tuin heel weelderig wordt met veel groen en kleur.