Variotherm Wandverwarming


Je huis verwarmen met wandverwarming is een hele comfortabele manier van verwarmen, het Variotherm wandverwarmingssysteem verwarmt niet de lucht in de kamer maar werkt met stralingswarmte. Dit is een aangename en energiezuinige manier van verwarmen. Wandverwarming wordt ook wel muurverwarming genoemd. Het systeem wordt in de muur verwerkt en is ongeveer 20 mm dik. 

Waarom Variotherm wandverwarming?

Variotherm wandverwarming is zeer comfortabel omdat het afgiftesysteem op basis van stralingswarmte werkt. Traditionele radiatoren verwarmen de koude luchtstroom waardoor luchtcirculatie ontstaat. In dit geval is er veel verschil tussen de temperatuur van de radiator, de opgewarmde lucht en de afgekoelde lucht (die weer opnieuw verwarmd wordt door de radiator).

Wandverwarming heeft (net als vloerverwarming) een veel lagere afgiftetemperatuur. Het kost ook minder energie om de wandverwarming zijn werk te laten doen. Wandverwarming werkt op basis van stralingswarmte: de warmte straalt direct op het lichaam en andere objecten in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatig verwarmde ruimte. Een muurverwarming heeft bovendien 30% meer afgifte dan een vloerverwarming.

Met deze manier van verwarmen bespaar je gemiddeld 12 tot 15% ten opzichte van radiatoren.


 

De voordelen van Variotherm wandverwarming

✔ Lage afgiftetemperatuur
✔ Voelt comfortabel aan
✔ Energiezuinig
✔ Te combineren met warmtepomp, pelletketel of zonneboiler

 


✔ Voor nieuwbouw of renovatie
✔ Ook geschikt voor koeling
✔ Geen luchtcirculatie
✔ Zeer effectief, hoge warmteafgifte


Installatie Variotherm wandverwarming

De wandverwarming van Variotherm kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Je kunt kiezen voor kant-en-klare gipsplaten waar de verwarmingsbuizen al zijn geïntegreerd. Deze platen bevestig je aan een voorzetwand. Een andere optie is het bevestigen van klikrails aan de muur waar de verwarmingsbuizen in geplaatst worden. De verwarmingsbuizen worden aangesloten op een gasketel of warmtepomp. Een warmtepomp met koelfunctie kan in de zomer ook koud water door de buizen laten lopen om het huis op warme dagen te koelen.

Bevestiging met klikrails

Op de muur breng je met slagpluggen eerst de klikrails aan. Tussen de rails zit steeds 50 centimeter. Als alle rails is aangebracht, wordt vanaf onder de buis aangebracht. Hierna wordt de installatie afgedekt met een speciaal vezeldoek voor een perfecte hechting en om scheurvorming te voorkomen. De wandverwarming werk je vervolgens af met (eco-)pleister, leem of stuc. De opbouwdikte van de klikrails, buis en vezeldoek is slechts 21mm. Daaroverheen komt ongeveer 10mm leem, (eco-)pleister of stuc. De totale opbouw bedraagt daardoor 31mm.

Milieuvoordelen Variotherm wandverwarming

Wandverwarming heeft een hoge warmteafgifte, zelfs 30% hoger dan vloerverwarming. De afgiftetemperatuur is een stuk lager (25-55°C) dan bij traditionele radiatoren (65-80°C), hierdoor bespaar je 12-15% op je stookkosten. Dit komt mede doordat het oppervlak van wandverwarming doorgaans een heel stuk groter is dan dat van radiatoren. Als je kiest voor wandverwarming, houd dan wel rekening met de indeling van de kamer. Als je bijvoorbeeld een kast tegen de muur met wandverwarming plaatst is er op die plek minder stralingswarmte. 

Een ander voordeel van stralingswarmte is dat er geen sprake is van stofverplaatsing. Traditionele radiatoren veroorzaken luchtcirculatie waardoor stof door de ruimte verplaatst. Bij stralingswarmte door wandverwarming is dit niet het geval.